V SPIŠSKEJ NOVEJ VSI ROZŠÍRILI VÝROBU CESTOVÍN, VZNIKLI NOVÉ PRACOVNÉ MIESTA

V SPIŠSKEJ NOVEJ VSI ROZŠÍRILI VÝROBU CESTOVÍN, VZNIKLI NOVÉ PRACOVNÉ MIESTA

HUMENNÉ ICH NEZÍSKALO

Spoločnosť MOF holding, a. s. minulý týždeň predstavila svoju novú investíciu v MPC Cessi, a. s. v Spišskej Novej Vsi. Spustila najmodernejšiu linku na výrobu cestovín vyrobených z čerstvých vajec v strednej Európe.

SPIŠSKÁ NOVÁ VES. MOF Holding, a. s investuje do rozvoja, rozšírenia a modernizácie výroby v cestovinárňach a pekárňach v MPC Cessi, a. s.

Rozšírili výrobu v cestovinárni

„MOF Holding vstúpil pred dvomi rokmi do MPC Cessi, a.s. cez MOF Investment kúpou akcií. V žiadnom prípade sme nekúpili podnik, ktorý bol v konkurze,“ uviedol predseda predstavenstva MOF Holding Vladimír Skoupil. „Našim úmyslom bola investícia do rozvoja, rozšírenia a modernizácie výroby v cestovinárňach a pekárňach,“ dodal. „Pred dvomi rokmi sme začali realizovať našu víziu úspešnej a modernej fabriky a som rád, že po tak krátkom čase sa stala realitou,“ povedal. Minulý štvrtok prestrihli pásku a slávnostne spustili prevádzku novej multifunkčnej linky na výrobu cestovín z čerstvých vajec člen dozornej rady MOF Holding, a. s., Ján Molnár ml., primátor Spišskej Novej Vsi Ján Volný a poslankyňa NR SR Lea Grečková.

 

Najmodernejšia technológia v strednej Európe

MPC Cessi, a. s. je na slovenskom trhu lídrom vo výrobe cestovín. „Vďaka novej talianskej najmodernejšej technológii si trúfame stať sa jedným z dôležitých hráčov na trhu v strednej Európe v segmente cestovín z čerstvých vajec,“ uviedol generálny riaditeľ MPC Cessi, a. s. Peter Babjak, člen predstavenstva MOF Holding. „Nová výrobná linka je jediná svojho druhu nielen na Slovensku, ale aj v Európe. Talianska firma ju vyrobila na mieru podľa našich požiadaviek. Linka poskytne vysokú variabilitu tvarov a druhov vyrábaných cestovín od extrudovaných, valcovaných až po špeciálne regionálne tvary,“ povedal. „Podporíme tak slovenských producentov, poľnohospodárov a producentov vajíčok. V plnej prevádzke bude spotreba vajíčok až 500 tisíc kusov mesačne,“ dodal. Výška celkovej investície do cestovinárne a pekárne je viac ako 6,2 milióna eur, z nich viac ako 3,9 milióna eur stála technológia. Na technológiu získal investor 50 % nenávratný finančný príspevok z európskych fondov, z Operačného programu Konkurencieschopnosť a hospodársky rast – prioritná os 1.

Nové pracovné miesta

Rozšírenie výroby prinesie do metropoly a regiónu Spiša nové pracovné príležitosti. Hala s linkou však mali podľa plánov holdingu stáť v Humennom. Pre neistú situáciu a nepriazeň samosprávy zo zámeru zišlo. „V MPC Cessi teraz pracuje 270 ľudí. V priebehu niekoľkých mesiacoch, v súvislosti s rozbehom výroby cestovinárni, nábehu trhov, predpokladáme zvýšenie o 50 – 60 nových pracovných miest. Odhadujeme, že v druhej fáze, pri trojzmennej prevádzke, sa počet ešte zvýši. Samozrejme, boli by sme radi, aby to bolo, čo najskôr,“ povedal Babjak. Prácu v rozšírenej výrobe cestovinárne a pekárne nájdu ľudia vo veku do 29 rokov, dlhodobo registrovaní na úrade práce. Nová technológia umožní výrobu rôznorodých prémiových druhov cestovín. „Už v tejto dobe máme potvrdený záujem domácich a zahraničných odberateľov. Záujem o našu produkciu prejavili Rusi, Poliaci, Maďari, Švajčiari. O produkciu z tejto linky sa preto vôbec neobávam. Bude to, samozrejme, tvrdý cenový boj, ale verím, že naše ciele, čo sa týka objemu a kvality budú splnené,“ povedal Babjak.